verse pasta maken
500 gram pastameel grano duro - zout - 6 kleine eieren of 5 grote eieren
Maak je werkblad schoon. Meng in een wijde kom het pastameel met het zout en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren. Roer los met een vork en meng beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed met de hand en voeg eventueel meer bloem toe om te zorgen voor een grof samenhangend deeg.
Bestrooi je werkblad met bloem en leg het deeg tot een bal gekneed erop. Kneed het deeg nu door om het elastisch te maken. Duw het deeg met de muis van je hand van je af en vouw het dan weer op. Kneed 10 minuten door tot een elastisch deeg ontstaat. Laat dan verpakt in plasticfolie en half uurtje rusten buiten de koeling.
Verdeel het deeg dan in 4 stukken en rol deze met een deegroller uit tot een A-4 tje. Snijd dan door en rol de stukken weer uit tot deze maat. Herhaal dit net zo lang tot je plakken dun genoeg zijn. Gebruik ze dan als verse lasagnevellen of snijd ze met een mes in dunne repen en hang deze over een kledinghanger om te drogen. Kooktijd van deze verse pasta is ca. 2 a 3 minuten.
Zoals bij alles geldt hier: oefening baart kunst!
Carbonara saus
200 gram ontbijtspek in kleine stukjes - 2 pakjes Italiaanse kookroom - peterselie - snuf nootmuskaat - zwarte peper en zout naar smaak
Bak het spek zachtjes uit met evt. 1 eetlepel olijfolie. Voeg de inhoud van de pakjes Italiaanse kookroom toe. Roer en warm zachtjes door. Maak op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en evt. wat zout. Knip of snijd de peterselie fijn en strooi over de saus.
Pasta Funghi
400 gram spaghetti - 1 potje gedroogde funghi porcini - 1 pakje Italiaanse kookroom - 200 gram ontbijtspek - 200 gram champignons - peterselie - zwarte peper - nootmuskaat
Week de gedroogde funghi porcini ca. 20 minuten in heet water (net onder) , knijp ze daarna uit en bewaar het weekwater. Maak de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snijd het ontbijtspek in dunne reepjes. Zet intussen de pasta op en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak in 1 eetlepel olijfolie het spek zachtjes uit. Schep uit de pan en bak in dit vet de champignons met de uitgeknepen funghi. Voeg het spek weer toe, roer door en voeg dan de inhoud van het pakje Italiaanse kookroom toe. Laat zachtjes pruttelen en schenk steeds een beetje van het weekwater bij de saus. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte en smaak heeft. Maak verder op smaak met wat nootmuskaat, zwarte peper en evt. wat zout. Giet de pasta af en roer er 1 eetlepel olijfolie door om ze los te houden. Serveer de pasta met de saus.
Dadels met walnoot en spek
20 grote dadels - 20 dunne plakjes spek - 20 halve walnoten - prikkers
Ontpit de dadels en stop, waar de pit zat een halve walnoot. Omwikkel de dadel met een plakje spek en steek er een prikker in. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en bak de dadels in ca. 10 minuten tot het spek knapperig en goudbruin is.
Tip: vervang de walnoot eens door een plukje rauwe zuurkool, het effect is fantastisch!
Gegrilde antipastigroenten
1 courgette - 1 aubergine - 1 rode paprika - 4 sjalotten - lekkere olijfolie (of peperoncino olie) - grof zeezout - balsamico of witte wijnazijn - suiker
Snijd de courgette en aubergine in plakken van ca. 1 a 2 cm. Maak de paprika schoon en snijd deze in lange repen. Verwijder de schil van de sjalotten en snijd de grotere in vieren. bestrooi de aubergine met wat grof zeezout en laat zo zn vocht verliezen. Wrijf na 10 minuten het zout eraf met een stukje keukenpapier. Smeer de aubergine, courgette en paprika dan in met wat olijfolie. Bak in een grillpan (of BBQ) dan tot je mooie bruine strepen ziet verschijnen aan beide zijden. Laat de sjalotten in een klein pannetje met wat olijfolie ca. 5 minuten bakken tot ze bruinen en voeg dan een flinke scheut azijn toe en wat suiker. Laat zo nog ca, 15 minuutjes pruttelen. Serveer de groenten bij een eenvoudige pastamaaltijd of een versgebakken ciabatta broodje.
Pikante pootjes
1 kg tv boutjes of kippenvleugeltjes - 4 eetlepels sambal oelek - scheutje wokolie
roer de olie en sambal door de kip in een ovenvaste schaal en laat een uurtje intrekken. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius en laat de kip in ca. 40 minuten (onder af en toe doorroeren) knapperig en smakelijk bruin bakken. Zowel warm als koud een heerlijk hapje.
Tortillataart
1 pak maistortilla's of groentetortilla's - 300 gram rundgehakt - 1 klein blikje zwarte bonen - 1 blikje maiskorrels - 1 blikje tomatenstukjes - 2 rode puntpaprika's - 3 tenen knoflook - 2 rode uien - 1 rode peper - een half bosje koriander - zout en peper naar smaak -olijfolie - 1 zakje geraspte Cheddar kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Snijd de puntpaprika's, rode peper, rode uien en knoflook in kleine blokjes. Verwarm in een grote hapjespan wat olijfolie en bak hierin zachtjes de gesneden groenten. Bak in een koekenpannetje het gehakt rul, voeg peper en zout naar smaak toe en meng dan door de gebakken groenten. Roer de inhoud van het blikje tomatenstukjes erdoor. Laat zwarte bonen en mais goed uitlekken en voeg ook deze toe. Snijd de koriander fijn en roer de helft door het groente-vleesmengsel.
Smeer de tortilla's in met wat olijfolie of peperoncino olie en bak ze snel om en om in het koekenpannetje. Neem een rode bakvorm, bekleed met bakpapier en leg onderin een gebakken tortilla. schep een gedeelte van het mengsel erop en verdeel over de tortilla. Herhaal dit met alle tortilla's en eindig met wat van het mengsel. Bestrooi met de Cheddar en laat in ca. 10 minuten in de oven goed doorwarmen en de kaas smelten. Bestrooi daarna eventueel nog met de rest van de koriander naar smaak.
Hartige taart met gekarameliseerde rode ui en pancetta
1 zakje hartige bakmix Italiaans - 100 gram koude roomboter in stukjes - bakbonen of -parels - 6 rode uien, gepeld en in ringen gesneden - olijfolie - 1 eetlepel (bruine) suiker - zwarte peper - 100 gram pancetta of gerookt ontbijtspek kleingesneden - 3 eieren, losgeklopt met wat peper en zout - 100 gram geraspte (Parmezaanse) kaas - crème fraiche
Fruit de uienringen met wat olijfolie en de suiker tot de uien iets zacht en de suiker gekarameliseerd is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Bak de pancetta even licht uit en roer door de uien. Maak eventueel op smaak met wat peper en zout en laat afkoelen.
Roer de blokjes koude boter door de bakmix en wrijf met je vingertoppen tot een korrelig deeg. Voeg 15 ml water toe en kneed door tot het een samenhangend geheel wordt. Bekleed een springvorm met een vel bakpapier, vet de randen in en druk het deeg met een kleine opstaande rand op de bodem uit. Leg hierop een tweede vel bakpapier en strooi hier bakbonen of -parels op. Verwarm de oven op 200 graden Celsius en laat de taart 20 minuten "blind" bakken. Verwijder daarna het tweede vel bakpapier met de bakbonen en zet de taart nog 5 minuten terug in de oven om droog te laten bakken. Roer de afgekoelde uien/spekmix door het losgeklopte ei en vul hiermee de bodem. Strooi de kaas erover en laat het geheel in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken. Serveer warm of koud met een lik crème fraiche.
Hartige taart met gemengde paddenstoelen en funghi porcini
1 zakje hartige bakmix funghi - 100 gram koude boter in blokjes - 200 gram gemengde paddenstoelen - 15 gram gedroogde funghi porcini - 1 fijngehakte ui - 3 eieren - 2 dl. crème fraiche - 50 gram geraspte ({Parmezaanse) kaas - zwarte peper naar smaak
Week de gedroogde funghi in heet water tot ze net onder staan.
Snijd, met 2 messen, de boter door de bakmix tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Haal de geweekte funghi uit het water en knijp ze uit. Bewaar het weekwater en roer hiervan ca. 15 ml door het bloem mengsel om er een stevig deeg van te maken.
Bekleed een taartvorm van ca. 24 cm middellijn met een vel bakpapier, vet de randen in en druk het deeg hierin uit met een kleine opstaande rand, leg er een tweede vel bakpapier in en vul deze met gedroogde bonen. Bak de deegbodem 20 minuten in een voorverwarmde oven van ca. 200o C. Haal het bakpapier met de bonen eruit en bak de bodem nogmaals ca. 5 minuten in de oven.
Snijd de champignons in kleine stukken. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui goudgeel. Doe de champignons erbij, samen met de geweekte funghi en zwarte peper en bak tot het vocht, dat vrijkomt verdampt is. Laat afkoelen. Klop de eieren los met de crème fraiche, de helft van de Parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak. Roer het champignonmengsel door het eimengsel en schep de vulling op de deegbodem.
Bestrooi de taart met de rest van de kaas en bak ca. 25 minuten tot hij stevig aanvoelt.
Ingrediënten
een aantal in de recepturen genoemde ingrediënten zoals Italiaanse kookroom, pastameel, mooie extra vergine (peperoncino) olijfolie en balsamico azijn vind je in onze webshop.